Învață să reții numele oamenilor!

Standard

Ai întâlnit vreodată o persoană nouă și în câteva secunde ai și uitat numele ei? Mie cel puțin, mi s-a întâmplat de foarte multe ori, însă ajutată de câteva exerciții precise, am reușit să reduc numărul acestor situații mai puțin lăudabile.

Pentru a-ti construi relații puternice în viață este esențial să reții numele tuturor persoanelor cu care intri în contact. Eu am fost învațată că o relație puternică reprezintă un factor deosebit de important pentru o viață productivă și de succes.

Deci… Oare de ce ne este atât de greu uneori să reținem numele cuiva? Și, mai ales, ce este de făcut ca să nu ne întâlnim cu situația penibilă de a spune ”Va rog să mă scuzați, cum ați zis că vă numiți?”

De ce te-ai deranja să-ti amintești numele cuiva?

De fiecare dacă când cunoști pe cineva, ești mult mai concentrat pe ceea ce urmează să-i zici, cum va decurge discuția pe mai departe, decât pe numele lui. Nu numai că o astfel de situație este una jenantă, însă poate dăuna foarte grav în stabilirea relației cu persoana respectivă. Adevărul este că tu practic ai tendința de a-l jigni pe cel din fața ta, uitându-i numele, lăsându-i impresia că nu este important pentru tine și nu ești atent la problemele sale.

Astfel, un mod rapid de a ”înregistra” numele cuiva este să îl repeți imediat ce l-ai auzit. Spunându-i în continuu pe nume stabilești mult mai ușor relația și în acest mod îi arăți un respect deosebit. Nu știu dacă ai observat, dar oamenii de SUCCES folosesc de foarte multe ori numele oamenilor cărora li se adresează. Ei procedează în acest fel pentru a fi mai convingători și pentru a crea relații de bună calitate și de lungă durată. Prin urmare, merită foarte mult să reții numele persoanelor cu care intri în contact!

Ce poți face pentru a reține mai ușor numele oamenilor?

Ei bine, există câteva lucruri care te pot ajuta în acest sens:

1. Concentrează-te și ascultă cu atenție! Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să fii atent la persoana care urmează să iti vorbească, să remarci ceva la ea, un lucru, o calitate, care să-ti amintească de ea odată ce-i vei auzi numele. Apoi asociază foarte ușor numele persoanei cu acel ceva pe care l-ai descoperit.

2. Repetă-i numele pe care tocmai l-ai auzit! “Ah..Îmi pare bine de cunoștință, domnule Ion Popescu”. Dacă ești de părere că persoana respectivă este dispusă la o mică discuție introductivă pentru început, o poți întreba care este originea numelui său și în astfel îi vei crea un anumit confort pentru că îi vei da senzația că ești foarte interesat de persoana sa.

3. Asociază numele cu ceva familiar! Poate fi o asociere cu numele altei persoane pe care o cunoști deja, cu al unei rude sau orice altceva care iti este foarte familiar.

4. O altă variantă ar fi să cauți în mintea ta o rimă pentru numele său. Chiar dacă ar fi să găsești o rimă absurdă, nu contează asta, creierul uman iubește absurditățile și funcționează în acest fel.

5. Fii atent la trăsăturile fizice! Vei reține foarte ușor numele persoanei din fața ta dacă îl asociezi cu o anumită trăsătură fizică. Pe mine mă ajută foarte mult acest truc și astfel ajung să rețin că doamna Ioana Popa este roșcată cu părul scurt, sau domnul Ion Popescu are părul creț și este foarte înalt și exemplele pot continua.

Sper că te-am convins că există numeroase moduri de a reține numele persoanelor cu care intri în contact. Din experiența mea, iti spun că merită cu adevărat să reții numele celui din fața ta, mai ales că asta înseamnă să scapi de teama frazei menționată și la început: “Vă rog să mă scuzați, cum spuneați că vă numiți?”

Încearcă să utilizezi unul din aceste trucuri expuse mai sus data viitoare când vei întâlni o persoană nouă pentru că, cine știe, poate fi începutul unei relații extrem de importante în viața ta!

Lasă un comentariu