De ce să începi devreme

Standard

tineri-afaceristiSuccesul în afaceri înseamnă mai mult decât răbdare și muncă. E adevărat că experiența contează și într-un fel gândești o afacere când ai petrecut deja 10 ani lucrând în domeniu decât atunci când abia ai ieșit de pe băncile facultății.

Totuși, nu e de ajuns să ai exercițiu pentru a ajunge un adevărat om de afaceri. Uneori, îți trebuie doza aceea de inspirație, de curaj, de nebunie prin care să poți miza totul pe o carte!

Cel mai des, oamenii care pornesc o afacere din impuls și au și succes sunt tinerii. Facebook, Google, Apple, Groupon, Dell, Amazon, afaceri cu profit de milioane de dolari, au schimbat lumea pentru că oamenii cărora le-a venit ideea au avut nebunia de a-și pune visele în practică exact atunci când le-au avut – devreme! Toți fondatorii acestor istorii în derulare aveau sub 30 de ani sau chiar sub 20 când au făcut primii pași!

Merită să-ți încerci norocul imediat ce ți-ai făcut intrarea în lumea adulților? N-ai prea multe de pierdut și, mai jos, îți ofer câteva motive pentru care merită să pui totul pe masă și să-ți faci afacerea ta în doi timpi și trei mișcări!

Când tot ce zboară se mănâncă

Deși, de obicei, acest proverb are o conotație negativă, e bine să ai o doză de idealism atunci când începi o afacere. Când sunt oamenii mai prinși de idealuri decât în anii lor rebeli, post-adolescentini? A-ți pune criticul interior pe stand-by și a avea curajul să visezi că de acum în 10 ani s-ar putea să le dai tu lecții despre start-up unor oameni care ți-ar putea fi părinți nu e o perspectivă rea. E nevoie să crezi că poți face lucrurile la care visezi și, cu energia pe care doar tinerii o au, șansele de a te trezi din vis în realitatea la care ai visat sunt mari!

Riscuri? Cu plăcere!

Se spune că nu reușim să creștem ca oameni sau ca profesioniști dacă stăm tolăniți tot timpul în zona noastră de confort. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nevoia de confort și de stabilitate crește, iar când vine vorba de riscuri, ne dăm înapoi cu viteza luminii. Atunci când ai 20 și ceva de ani, dorința și capacitatea de a-și asuma riscuri sunt însă destul de mari. Nu ai pe umerii tăi responsabilitatea unei familii, credite pentru locuință sau planuri de nuntă… De aceea, poți strânge bănuții pe care îi obții fie și de la un job part-time ca să îți deschizi propria afacere. Nu contează că e o școală de șoferi, o croitorie sau un site pe care să vinzi bijuterii create de tine! Sunt oameni care și-au deschis afaceri pornind de la 100 de dolari și au reușit să facă din pasiunea lor o afacere și un mod de viață (lasă-te inspirat de Chris Guillebeau și cartea lui The $100 Startup: Reinvent the Way You Make a Living, Do What You Love). Dacă nu acum, când?

Rețeaua e cu tine

Mulți oameni de succes care au început devreme au îmbinat în mod grozav talentul antreprenorial cu studiile și networking-ul! Ești un norocos că trăiești în era Facebook și, dacă îți faci mâna puțin pe social media, poți găsi sprijin de calitate prin câteva posturi bine gândite. Oamenii de vârsta ta, curajoși și cu idei, sunt apreciați de cei care au deja experiență. Uneori, e doar o chestie de noroc până când un prieten al unui prieten de pe Facebook află de visele tale și se oferă să-ți fie mentor sau chiar partener de afaceri! În plus, cu internetul la purtător, poți opta pentru afaceri online (uneori, chiar cu investiție aproape zero) și, pentru că ești tânăr, dacă vei avea ca target oameni de vârsta ta, poți să te dezvolți rapid. Ești chiar în miezul problemei – știi ce vor tinerii, cum vor, când și mai ales cum. Profită de ocazie și treci din tabăra consumatorilor în cea a producătorilor de vise și profit!

Bani de buzunar

În timp ce mulți tineri care abia au terminat facultatea încă depind de pachetul trimis de mama săptămânal sau se chinuie să găsească orice job care să plătească întreținerea și chiria, unii ridică ștafeta, își fac curaj să înoate din prima în ape adânci și reușesc! În plus, e cu atât mai reconfortant să știi că nu ceri bani de film părinților, ci faci destui cât să le dai și altora…

Un startup în business, un start bun în viață

Stima de sine și încrederea în propriile forțe sunt combustibilul care te ajută să demarezi cu viteză spre visele tale. O afacere pe care o pornești de la zero are acest incredibil avantaj, pe lângă cel financiar – îți dă curaj să trăiești din plin și să visezi mare! Popularitatea vine și ea, iar un boost al încrederii în sine nu strică nimănui, mai ales în anii tinereții, când mulți dintre noi se simt atât de confuzi și de nesiguri pe ei. Ține minte: o afacere începută devreme îți deschide multe drumuri, nu doar pe cel profesional!

Suport din toate părțile

De obicei, când cineva vrea să își deschidă o afacere, primul lucru care taie aripile viselor lui/ei sunt banii. Și pe bună dreptate – o idee fără susținere financiară e la fel de frumoasă și de inutilă ca un unicorn…

Avantajul major din această perspectivă, atunci când ești tânăr, este că poți găsi suport mult mai ușor. De ce? E simplu! În primul rând, nu te vei arunca lacom în arenă, dorind să îți faci un imperiu economic într-un an de zile, ci vei căuta investitori pentru afaceri mici, adică oameni capabili să pună la bătaie alături de tine sume nesemnificative pentru bugetul lor, dar capabile să facă o mare diferență pentru visul tău.

Poți alege între a aplica la diverse fonduri rambursabile sau nerambursabile destinate strict tinerilor antreprenori (Uniunea Europeană încurajează oamenii tineri, cu inițiativă), poți căuta investitori privați, poți aplica pe site-uri unde oameni care sunt cuceriți de ideea ta donează bani sau, de ce nu, poți participa inclusiv la emisiuni-concurs unde antreprenori de succes vin să se alăture tinerilor ca tine!

Trebuie doar să te informezi, să ai un plan de afacere cât mai bine făcut și curajul de a-ți susține visele în fața oricui – crede în ele și vor fi destui cei care să creadă și ei!

O experință de viață

Un alt mare avantaj când te apuci de treabă singur și devreme este acela că nimeni nu se așteaptă să schimbi lumea cu afacerea ta! La vârsta pe care o ai, presiunea socială este infinit mai mică decât dacă ai fi decis să-ți încerci norocul pe cont propriu peste 10 sau 15 ani. De aceea, poți s-o dai și-n bară, poți să te răzgândești, să renunți când te plictisești sau să vinzi afacerea dacă vrei să te apuci de altceva. Acum totul se face în pași de dans și e frumos să profiți de tinerețea ta ca să acumulezi, dacă nu foarte mulți bani, cel puțin experiență.

Nu e obligatoriu ca primul startup să fie singurul. Nu iese grozav? Nu te descuraja! Tratează-l ca pe o ciornă pentru afacerea de vis pe care o vei avea într-o zi. Dacă iese din prima, cu atât mai bine: întinde-ți aripile și zboară acolo unde te îndeamnă ideile și curajul tău!

În final, aș vrea un singur lucru să îți mai amintesc – nu uita să te distrezi! E afacerea ta, tu dai tonul, ritmul și faci muzica! Fă-o cu pasiune și lucrurile vor deveni mai mult decât o afacere! Ai toată viața înainte să reușești, iar cei ce se apucă devreme au toate șansele! Curaj!

Lasă un comentariu